Android vs iOS

Dünya programlama dilleri trend endeksinde, programlama dillerinin ağa babası C’den sonra, sırasıyla Java ve Objective-C dillerinin geliyor olması acaba geçekten mobil işletim sistemleri Android ve iOS için geliştirilen uygulamalar sebebiyle midir?

Elbette bu iki mobil os için geleceği okumak oldukça zor fakat şunu söylemek konusunda tereddüt yaşamıyorum; bir yazılımcı olarak hangi platforma odaklanırsanız odaklanın, kaybetmeyeceksiniz!

Peki ya kullanıcı olarak?

Telefonum Android ama tabletim iOS diyenlerden misiniz? Yoksa komple android veya iOS? Eminim bu iki platformu her iki cihazda da kullanmışlığınız vardır. Hem tablet hem akıllı telefonlar… Bu iki os cihaz ayırdetmeksizin kendini geliştirmeye devam ediyor…

–Şimdilik windows platformlar ile ilgili bir yazı yazmak niyetinde değilim ama belki 2015 senesinde nokia hamlesi ile Microsoft da oyuna daha sağlam girebilir–

Akıllı telefonlarda Android uygulama kardeşliğini becerebilirse kesinlikle iOS’u devirir…

Akıllı telefonlarda Android kullananlar bilir build-in uygulamalar arası geçiş çok yavaştır, örneğin Keypad, Logs, Favorites ve Contacts sekmelerinin olduğu ekran. Yahu neden son aranan numaralar sekmesinden kişiler sekmesine geçerken telefonu yeniden başlatmışım gibi zaman kaybediyorum! Hemde neredeyse orta seviye bir notebook islemcisinden bile gelismis islemcisi olan telefonumla! Bunlar sonradan yüklediğim uygulamalar değilki! Evet malesef öyleler… Aynı ekranda olmaları aynı uygulamalar oldukları anlamına gelmiyor malesef… Android OS bunu çözebilir, yani uygulamalar arası geçişi hızlandırabilirse ciddi bir mesafe katetmiş olacak. Bilenler bilir, telefon üreticilerinin de bu konuda ciddi sorumluluk alması geerkiyor, bunu da belirtmiş olalım.

iOS için ise böyle bir handikap yok. Tek tip telefon, tek tip yazılım. Sorunsuz ve neredeyse kusursuz kullanıcı deneyimi! Ama evet, fiyatı pek kusurlu!

Pek kıymetli tabletlerimiz!

Tabletler açısından açıkçası durum çok daha net. Android kullanan uretıcıler derhal elini taşın altına koymalı ve default yazılımı geliştirmelilier. Hiçbir ek yazılım geliştirmeden sunulan Andoid tabanlı tablet cihazların iOS platformlu iPad’ler ile rekabet etmesi mümkün değil. Fakat çok ciddi bir pazar var ve ucuz tablet piyasası elbette yaşamaya devam edecekir.

Gelecek hepimizin…

Şimdi diyeceğim odur ki, eğer telefon alacaksanız ve Android OS olsun diyorsanız önceden iOS kullanmamış olun derim. Eğer tablet alacaksanız kesinlikle iPad öneririm. Eğer yazılımcı olmak istiyorsanız öncelikle temel programlama mantığını kavramak adına C öğrenin ve ardından Java veya Objective-C ile devam edersiniz. Birbiri içine gömülmüş, birbirinden beslenen diller haline geldiğini de zaten işin içine girdiğinizde farketmeniz çok zaman almayacaktır.

Android mi yoksa iOS mu? ah keşke cevabını bilebilsem ama ben mantığımı google mı apple mı üzerine kuruyorum. Google’ın açgözlü bir firmaya dönüştüğünü gördükçe Apple, Apple’ın iOS7 fiyaskosunu yaşadıkça da google diyorum.

THIS BLOG POST IS CURRENTLY UNDER TRANSLATION BY OUR EDITORIAL TEAM.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.